Güvenlik!

www.enerjiveguvenlik.com / Güvenlik Bölümü

Tanımlar

Güvenlik (Güvenlik Nedir) :

İnternette ve Yazılı Kaynaklarda birkaç doküman araştırdıktan sonra “Güvenlik Nedir” ve/veya “Güvenliğin Tanımı” hakkında bilgi sahibi olabilir ve nispeten bir tanımlama yapabilirsiniz Gelin mevcut bu tanımlamalardan birkaçına bakalım:

Wikipedia kaynağına göre
(Wikipedia linkine gitmek için tıklayınız!)

Güvenlik ; toplum yaşamında yasal düzenin aksamadan yürütülmesi, kişilerin korkusuzca yaşayabilmesi durumudur” der ve kabaca Güvenlik Türleri olarak şu başlıkları verir:

  • Bilgi (İstihbarat) güvenliği
  • Bilişim güvenliği
  • Fiziki güvenlik
  • Gıda güvenliği ve
    *İş güvenliği (veya işçi güvenliği) olarak tanımlarken

Türk Dil Kurumuna göre
(Türk Dil Kurumu linkine gitmek için tıklayınız!)

Güvenlik: Toplum yaşamında yasal düzenin aksamadan yürütülmesi, kişilerin korkusuzca yaşayabilmesi durumu, emniyet” olarak isim türünden bir kelimedir demiştir.
Arama motorlarında Güvenlik, Güvenlik Nedir?, Güvenlik tanımı şeklinde yapılan aramalarla ulaşabileceğiniz web sitelerinde de genellikle bu iki tanımla karşılaşırsınız…


Güvenlik Ekibi Olarak Bizim Yorumumuz ise:

Güvenliğin Bir olgu olarak Değerlendirilmesi Gerektiğidir. Basit bir yorumla Güvenlik Güven Kelimesinden Türemiş oldukça İnsani bir tanımdır, dolayısı ile Güvenlik olgusu ilk insanın var olduğu andan itibaren varoluşun bir gereksinimi yani bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmış, olgunlaşarak günümüze kadar devam etmiştir.

Psikolojide insanın yaşama iç güdüsüyle dürtülenmiş en temel ihtiyaçlarından biri olarak “Kendini Güvende Hissetme İsteği-İçgüdüsü” olarakta değerlendirilebilir, güvenlik ihtiyacı karşılanmayan hiçbir insan bir üst basamağa geçemez, kişisel huzurunu sağlayamaz, sosyalleşemez ve kişisel gelişimini tamamlayamaz.Temel olarak yeni doğmuş bir bebek ilk nefes aldığı andan hatta anne karnındaki anlardan başlayarak içgüdüsel olarak güven duygusunu öğrenir; anne ve babası yanındayken kendisini güvende hisseder, ancak tam olarak güvenliğini kendisi sağlayamaz.

Herkes için güvenlik anlayışı ve pek tabi kişisel tanımı farklı anlamlara gelsede temelde: “İnsanın huzur içinde hayatını sürdürebilmesi için tehlike olarak kabul gördüğü hususları bertaraf etmek yada azaltmak veya kontrol altında tutmak amacıyla uyguladığı tüm düşünce, hal ve hareket tarzlarından oluşan karmaşık bir olgudur.” diyebiliriz… Tanımı ne kadar karmaşık ve kişisel olarak insanlara göre değişen bir olgu olsada amaç olarak insanın kendini Güvende Hissetme İçgüdüsüne hizmet eder.
Bireyler, aileler, küçük-büyük topluluklar, şirketler, devletler, uluslar kısacası insan bazlı her bir oluşum, kendi güvenliğini sağlamak için bir güvenik mekanizması-olgusu oluşturur ve yaşatır.

Bireyler, aileler, topluluklar kendilerini korumak için bazı kurallar ve tedbirler silsilesi uygularlar. Şirketler, devletler ve uluslar yani tüzel kişiliğe sahip kuruluşlarda tıpkı birey yada topluluklar gibi bu güvenlik olgusu ile bir takım kurallar belirleyerek bunlarla kanunlar veya yönetmelikler oluşturur ve bunu devam ettirebilmek adına kalite ve kontrol mekanizmaları kurar ve işletirler.

Tüm Bu tanımlamalardan sonra güveliğin bir olgu olarak kurulup işletilmesi ve devamlı geliştirilmesi gerektiğini anlıyoruz, bunun için karşımıza bir kavram daha çıkıyor oda ” Tehdit! “

Tehdit kavramı Güvenliğin karşıtı olarak zamana ortama ve kişiye bağlı olarak kısacası insana bağlı olarak ortaya çıkan bir değişkendir. Nitekim küçük bir çocuk için yabancılar tehdit; anne ve babanın varlığı bu tehdite karşı bir çözüm iken, aynı bireyin yaşamının diğer safhalarında çocukluk, gençlik ve daha olgun zamanlarında tespit ettiği tehditlere karşı geliştirdiği güvenlik tedbirleri veya güvenlik mekanizmaları da değişmektedir. Tüzel kişiliğe sahip şirket, devlet veya uluslarda kendi tehdit tespitlerine (tehdit odaklarına) göre güvenlik tedbirleri oluşturur bunu bir mekanizma kurarak sistematik olarak işletirler.

Güvenliğin ihtiyaç olarak doğmasının temelinde nasıl insan olgusu varsa Güvenliği yaşayan bir olgu ve mekanizma olarak oluşturmanın merkezinde (güvenlik mekanizmasının merkezinde) yine insan vardır.

www.enerjiveguvenlik.com ekibi Güvenlik Bölümü olarak Güvenlik olgusunu geliştirmek, şahısların ve kurumların güvenlik mekanizmalarını sağlıklı bir şekilde kurup işleterek devamlılığını sağlamak, mevcut ve olası tehditlerin tespitinde bulunarak bunlara çözümler üreterek ve/veya çözüm üretme süreçlerinde onlara destek olamak amacıyla ve tabi ki sizlerinde tecrübelerini buradan paylaşarak daha güvenli bir toplum oluşturmak için paylaşımlarda bulunuyoruz.

Daha Güvenli Bir Dünya İçin: Bizimle kalın, Güvende kalın…

www.enerjiveguvenlik.com / Güvenlik Ekibi…